IMG_9568.5-min
IMG_7836-kopie1-1024×354
16jaar-rijlessen-1024×3731

Theorie auto rijbewijs halen bij Rijschool Mienstra

Voordat je praktijkexamen mag doen bij het CBR, dien je eerst voor je theorie-examen te zijn geslaagd. Met je theorie opleiding zorg je ervoor dat je alle regels theoretisch kent zodat je die in de praktijk kunt toepassen. De theorielessen kun je bij Rijschool Mienstra op verschillende manieren volgen. Dit kun je doen via een online cursus vanaf je computer, of met studieboeken en cd-roms. Ook een dagcursus in Joure behoort tot de mogelijkheden. Wij adviseren wel om zsm je theoriecertificaat te halen wanneer je bent begonnen met de praktijk lessen.

In samenwerking met ITheorie bieden wij je de mogelijkheid om de theorie op een interactieve manier te leren. Via de website van Itheorie leer je stap voor stap de theorie en kun je kiezen uit een groot aanbod van verschillende theorie-examens, instructiefilms en geanimeerde gevaarherkenningsvideo’s. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een toets waardoor je steeds bekender wordt met de wereld van het autorijden. Maar liefst 90% van de cursisten die de theorie via Itheorie hebben geleerd, zijn geslaagd voor het theorie-examen! Mocht je toch nog zakken? Geen probleem. Je kunt dan gratis opnieuw gebruik maken van de herhalingscursus. Heb je interesse in het leren van de theorie op een interactieve manier? Voor meer informatie iTheorie.

 

CBR, Centraal Bureau Rijvaardigheid

Het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid) is de enige officiële instantie in Nederland die theorie- en praktijkexamens voor het auto rijbewijs kan afnemen. Je kan het theorie-examen op verschillende locaties in Nederland afleggen, wanneer je de leeftijd van 16 jaar hebt bereikt en in Nederland woonachtig bent. Wanneer je het theorie-examen met goed gevolg hebt afgelegd, krijg je een theoriecertificaat. Met dit theoriecertificaat kan je praktijkexamen doen. Het theoriecertificaat is anderhalf jaar geldig.

Wanneer geslaagd?

Je moet achtenveertig vragen goed beantwoorden. Het theorie-examen bestaat uit ja/nee vragen, meerkeuze vragen, open vragen en gedragskeuzevragen (bij gevaarherkenning).

De vragen worden gesteld bij beelden van verkeerssituaties op grote tv-monitoren. Je kunt ze daarop ook meelezen. Je beantwoordt de vragen met drukknoppen in de tafel.

Je slaagt voor het vernieuwde theorie-examen als:

  • Je 13 vragen goed hebt (van de 25) van het onderdeel gevaarherkenning
  • Je 35 vragen goed hebt (van de 40) van de onderdelen verkeersregels en verkeersinzicht

Certificaat

Het examen duurt ongeveer drie kwartier, inclusief de toelichting vóór de examenvragen. Daarna stelt de computer in ongeveer een kwartier de uitslag vast. Als je slaagt, krijg je het theoriecertificaat direct mee. Als je zakt, krijg je een uitslagformulier met daarop per examenonderwerp het aantal vragen dat je foutief, te laat of niet hebt beantwoord. Daarnaast staat een lijst afgedrukt met alle examenonderwerpen (bijvoorbeeld ‘verkeersborden’, ‘inhalen’ of ‘voorrangsregels’).

IMG_9600-min IMG_9600-min